Vad är bergvärme?

Bergvärme är den mest effektiva värmepumpen men en, av få, bergvärme nackdelar är att bergvärme borrning kräver att du har möjlighet att borra en 100 – 200 meter djup energibrunn på tomten. Ibland går det att borra lite å sidan om det skulle vara så att ett annat borrhål för bergvärme ligger för nära. Utöver kravet på borrhåldsjup så är bergvärme ett riktigt bra värmealternativ. En bergvärmepump kan enkelt förse även ett stort hyreshus med värme året runt. Ju större hus desto mer kraftfull behöver din bergvärmepump vara. En proffsig installatör kan ge dig offerförslag på olika kraftfulla bergvärmepumpar som har rätt dimensionering för just ditt hus.

Hur fungerar en bergvärmepump då?

  1. Ett djupt hål på runt 100-160 meter borras. Detta borrhål är en ”energibrunn” där värme ska tas upp för att sedan utvinnas.
  2. I hålet förs en dubbelvikt slang ned. I denna kollektorslang finns en kall vätska som värms upp av den omgivande berggrunden. Även om det är kall vinter uppe vid markytan så finns det alltid värme lagrad i berget.
  3. När vätskan färdas upp igen är den alltså varmare än tidigare. Den uppvärmda vätskan åker in i värmepumpen, som oftast står precis utanför huset.
  4. I värmepumpen kommer vätskan i kontakt med ett ”köldmedium” som finns inuti värmepumpen, ett jättekallt ämne. Värmepumpens kompressor skapar sedan ett tryck som gör att köldmediet får en förhöjd temperatur.
  5. Denna värme förs sedan över till husets vanliga värmedistributionssystem via vattenradiatorer och skapar en behaglig temperatur i huset, samt värmer upp varmvatten för dusch och tvätt.
  6. Processen upprepas sedan ständigt, med olika effekt beroende på önskad inomhustemperatur och vädret utanför.
Bergvärme transporterar värme upp från berggrunden där solens strålar lagras året om.

Om utomhus-temperaturen är väldigt låg, runt -15-20 grader brukar en elkassett gå på. Elkassetten, eller elpatron som det också kallas, tillför extra kraft när en bergvärmepump inte räcker till för att leverera all nödvändig värme.

Mängden svenskar som väljer att installera bergsvärme växer för varje år. Bergvärme är en metod för uppvärmning som hämtar värme från det grundvatten som finns i berggrunder och överför sedan detta till lokala, vattenburna värmesystem. Det är lätt att förstå varför bergvärme är så populärt, det är inte bara en mycket effektiv uppvärmningsmetod, dessutom sänker den ofta hushållets energiförbrukning ända upp till 70 %!

Lönsam investering att installera bergvärme

Att installera bergvärme är, ska det sägas, en investering med en initial kostnad som är väldigt stor, och kännbar för de allra flesta. En installation går i regel ganska långt över 100 000 kronor. Det påverkar självklart hur djupt du behöver borra, hur stort hus du har och så vidare.

Detta är dock en kostnad som du kommer tjäna in i längden, så det är dumt att snål alltför mycket när du ska välja installatör. Din bergvärme är tänkt att hålla länge och det är givetvis av största vikt att installationen sker noggrant för bästa resultat. Att välja certifierade och erfarna installatörer när man installerar bergvärme är a och o när det kommer till bergvärme.

Det finns dock några saker som kan varieras. Antingen kan du anlita en totalentreprenör som ansvarar för hela processen – så väl borrning som installation av värmepump – eller så kan du anlita olika firmor för olika delar, beroende på vilka förutsättningar som finns på orten och vid det givna tillfället. Det finns tyvärr inga bergvärme bidrag eller värmepump bidrag att söka, men däremot så har du rätt att använda ROT-avdraget! En del personer sköter själva grävningen på egen hand när de ska installera bergvärme, men i och med ROT-avdraget kan du spara in 30% på arbetskostnaden och då är frågan om du inte bara ska leja ut hela jobbet och spara dig själv en massa arbete? Hur mycket tid du vill lägga är upp till dig. Om du själv vill ansvara för grävningen, se till att ta noggranna instruktioner för vart du ska gräva.

Har du sökt tillstånd för bergvärme i tid?

Att installera bergvärme är en process som kräver viss tidsåtgång. Ett borrhål bergvärme är i regel mellan cirka 80 och 200 meter djupt och har en diameter på lite mer än tio centimeter – vilket självklart tar tid och kräver noggrannhet. I och med att borrning på större djup är mer kostsam och avancerad än borrning på lägre djup så händer det att en del väljer att borra två, relativt grunda, hål istället för ett endaste djupt hål när det ska installeras bergsvärme. Värt att notera är att du i god tid måste ansöka om tillstånd för borrning hos din kommuns miljö- och hälsoskyddsnämnd när du ska installera bergsvärme.

Var också ute i god tid när du bokar installatör bergvärme. Många väntar till våren med att boka hantverkare och installatörer, men då är också konkurrensen om duktiga installatörer/leverantörer som störst. Se till att ta offert från ett par olika hantverkare och installatörer i god tid innan du tänkt dig att arbetet ska börja. Då hinner du både fatta beslut och boka upp den som känns bäst för dig och du hinner också söka tillstånd från kommunen i tid!

Fördjupning i ämnet hittar du på en sajt dedikerad till olika kostnader för husägare; Vad kostar värmepump via Kostnadsguiden.se.

Vill du direkt börja ta in kostnadsförslag från seriösa installatörer? Då är det till vår samarbetspartner Bergvarme-Info.se du ska vända dig. Det är en kostnadsfri tjänst som funnits sedan 2006. Du fyller i ett kort formulär och får sedan prisförslag från flera olika värmepumpsinstallatörer där du bor. Dessutom är alla anslutna värmepumpsinstallatörer manuellt granskade. Matcha deras anbud, kolla referenser och välj den du tycker verkar bäst!

Rulla till toppen